Peiling Dorpsraad Veessen-Vorchten
Beste inwoner van Vorchten,
Eind vorig jaar is onderzoek uitgevoerd naar de vraag of er behoefte bestaat voor een op te richten dorpsraad Veessen-Vorchten en wat men van die dorpsraad verwacht.
Het onderzoek laat zien dat een ruime meerderheid van de respondenten vindt dat er een dorpsraad moet komen. Ook geeft een ruime meerderheid aan dat men een voorkeur heeft een Vereniging als vorm van vertegenwoordiging.
Als vervolg organiseert de werkgroep een bijeenkomst op 5 februari 2020 om de resultaten van de enquête zo breed mogelijk met de bewoners te delen en tevens te inventariseren wie er lid van de vereniging wil worden en wie er zitting zou willen nemen in het bestuur van de vereniging.
Wij nodigen u hierbij uit voor de bijeenkomst op 5 februari.
Deze begint om 20.00 uur in De Noord, kantine van Vevo. Inloop is vanaf 19.30 uur.
Rapport
10 Januari 2020 Werkgroep Veessen-Vorchten J.v.d.Assem, H. Dijkslag, A. Hottinga, P. Jansen, G. Nijsink, L. Odenthal, H.v.d. Rijst, A.Schoon, A. Simens, R. Sweet, en J. Vorderman,
2
Inleiding
Op 17 oktober 2019 werd tijdens een openbare bijeenkomst van de Dorpsraad Veessen en Vorchten in oprichting besloten om een peiling onder de inwoners van beide dorpen te houden. Doel was te peilen: • of er een dorpsraad Veessen/Vorchten zou moeten komen • wat de verwachtingen ten aanzien van een dorpsraad Veessen en Vorchten zijn • en welke vorm voor een dorpsraad de voorkeur heeft.
Op grond van de resultaten van deze verkennende peiling kunnen besluiten worden genomen over vervolgacties richting de bewoners en de gemeente Heerde. Er is een werkgroep in het leven geroepen met als opdracht de peiling uit te voeren en de resultaten ervan terug te koppelen naar de Dorpsraad Veessen en Vorchten en inwoners.
Resultaten Er is een enquête uitgezet onder bewoners van Veessen en Vorchten. De verspreiding vond zowel via huis en huis bezorging als digitaal plaats. De enquête is schriftelijk huis aan huis verspreid naar 400 woonadressen. Daarnaast is in de Schaapkooi, via de dorpsapp Vorchten en facebook aandacht aan de enquête besteed. Ook is een bericht in de Stentor verschenen.
Respondenten In het totaal is de vragenlijst 97 keer beantwoord. 55 reacties waren afkomstig van een adres uit Veessen (57%), 19 reacties van een adres uit Vorchten (20%) en van 23 reacties is niet bekend of ze van een adres in Veessen of Vorchten afkomstig zijn (23%). Van de respondenten geven 67 aan dat ze op de hoogte gehouden willen worden van een eventuele op te richten dorpsraad Veessen/Vorchten.
Resultaten enquête
Vraag 1: Vindt u dat er een dorpsraad Veessen-Vorchten moet komen?
Een ruime meerderheid van de respondenten (80,4%) vindt dat er een dorpsraad Veessen-Vorchten moet komen. In de groep respondenten met een adres in Veessen is deze meerderheid het grootst (90,9%), in de groep respondenten die geen adres hebben opgegeven is de meerderheid het kleinst
3
(56 %). Van de groep met een adres in Vorchten geeft 79 % aan dat er een dorpsraad moet komen. De respondenten die aangeven dat er geen dorpsraad moet komen geven hiervoor de volgende redenen: • Hebben we nooit gehad hoeft van mij ook niet Veessen is goed zoals het nu is. Hoeft van mij niks te veranderen. • Het zou niet nodig moeten zijn. We kiezen de gemeenteraad, die hebben ons mandaat en zouden ons moeten raadplegen voor onze input. Een laag ertussen kan als een ‘excuus Truus’ gaan fungeren. • Ik zie er het nut niet van in. • Heeft geen toegevoegde waarde en risico is dat de dorpsraad eigen koers gaat voeren • Wij hebben al een gemeenteraad • Een zelf opgerichte groep vind ik niet democratisch • Een gekozen raad vind ik democratischer dan een uit zichzelf opgestane groep.
Vraag 2: Wat verwacht u van een dorpsraad Veessen-Vorchten?
De verwachtingen ten aanzien van de dorpsraad Veessen-Vorchten van de respondenten komen in grote lijnen overeen. Het gaat primair om het behartigen van de belangen van de bewoners van de twee dorpen. • Er wordt verder aangegeven dat ze verwachten dat de dorpsraad dit samen met de bewoners doet. Er moet goed contact zijn met de bewoners en er moet aandacht zijn voor de mogelijkheden om ideeën en problemen bij de raad aan te geven. Verder worden genoemd: regelmatige afstemming en raadpleging van de bewoners, behoeftepeilingen, werkgroepen samen met bewoners en een toegankelijke dorpsraad. Hierbij kan ook worden opgemerkt dat de dorpsraad een bindend element kan worden tussen de twee dorpskernen. • De dorpsraad moet zaken signaleren die spelen in en rondom de dorpskernen. Genoemd worden verkeersveiligheid, (sociale) woningbouw, sociale voorzieningen, de slechte staat van de wegen (ook in het buitengebied), schoon houden van de bermen en sloten, toerisme, leefbaarheid, duurzaamheid, de openbare ruimte zoals windmolens en ontwikkeling industrie terrein Wijhe. • Ze moet voornemens/beleid naar de inwoners vertalen en de beleidsvoornemens kritisch volgen en aangeven waar bewoners op de bres moeten springen als er dingen gebeuren die ze niet willen (of juist wel). • Het gaat erom volgens meerdere respondenten om ervoor te zorgen dat de dorpen leefbaar blijven. Door twee respondenten wordt aangegeven dat er ook aandacht moet zijn voor de agrariërs die naast wonen in de dorpskernen daar ook werken. • Over de communicatie en de afstemming met de bewoners van de dorpsraad wordt aangegeven dat er verschillende media moeten worden gebruikt zoals informatiestencils en nieuwsberichten in de Schaapskooi, info per mail (voor leden) (1). Ook wordt aangegeven dat het mogelijk moet zijn om vergaderingen bij te wonen, dus rekening houden met de tijden en de periode waarin deze plaatsvinden (1). • Toekomstvisie, Meningen die er bij bewoners leven, bundelen, met als doel een duidelijke visie. • Creatief op het gebied van veranderingen en met respect voor het bestaande.
4
Vraag 3: Welke van de onderstaande vormen vindt u het meest wenselijk voor een dorpsraad voor uw dorp?
Een ruime meerderheid kiest voor optie 2: Een dorpsraad in de vorm van een vereniging. In de groep respondenten die als woonplaats Vorchten opgeven heeft deze optie de grootste meerderheid (ruim 81%). In de groep respondenten die geen woonplaats hebben opgegeven is er geen duidelijke voorkeur voor optie 1: een stichting of optie 2: een vereniging.
Er zijn twee respondenten die aangeven geen van de optie 1 en 2 te willen. De reden die hiervoor wordt aangegeven is: • Niet te strak • Comité dat de problemen die er zijn in het dorp doorgeeft aan de gemeente, en deze moet dat oplossen. Zoals dat de afgelopen jaren is gegaan. En anders optie 1.